Haak materialen

crochet materials
Amigurumi crochet supplies


Garen:

Het eerste materiaal wat je nodig hebt is garen. Mijn favoriete garen om Amigurumi te maken is sportweight katoen garen, dat u meestal haakt met een 2,5mm haaknaald. Ik gebruik vaak SMC Catania garendit garen heeft het OEKO-TEX® label, wat betekent dat het geen schadelijke stoffen bevat en dat het op een mens- en milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd. Soms wordt gezegd dat katoen, omdat het wat stugger is, moeilijker is voor beginners. 
Maar ik heb er zelf mee leren haken en ik heb mijn zoon van 11 en mijn man er ook mee leren haken en ze deden het prima.
Ik gebruik liever geen synthetisch garen zoals acryl, omdat het gemaakt is van aardolie en aardgas, en het laat micro plastics in de lucht vrij. Hoewel ik in het verleden wel eens iets van fluwelen garen heb gemaakt, voornamelijk als voorbeeld. Als u een duurzamere versie van dit garen kent, stuur me dan een berichtje. Ik zou dit graag gebruiken.

U kunt mijn Amigurumi maken van elk garen dat u wilt, dikker garen maakt uw Amigurumi groter. Hieronder ziet u een voorbeeld van hetzelfde patroon gemaakt in ander garen. Het is meestal een goed idee om de kleinste haaknaald te gebruiken die op het garen label staat.

Whale Amigurumi crochet pattern
Schattige walvis haakpatroon beschikbaar op etsy

Haaknaalden:

Mijn favoriete merk van haaknaalden zijn de Clover Amour haaknaalden. Ik gebruik deze al jaren en mijn handen doen nooit pijn. Ik heb duurdere en goedkopere geprobeerd, maar deze blijven echt mijn favoriet. Ik gebruik ze al jaren, ze breken nooit en ze liggen heel comfortabel in de hand. Dit kan natuurlijk ook een persoonlijk iets zijn. 

Furls crochet haaknaalden: Ik heb ergens gelezen dat voor grote handen de haaknaalden van Furls crochet erg fijn zijn. Voor mijn kleine handen vond ik ze echt te groot.  

Veiligheidsogen

Deze ogen worden veel gebruikt bij het maken van Amigurumi. Ze zijn veilig, zolang ze maar goed bevestigd zijn. De achterkant kan soms lastig zijn om te bevestigen, maar dat is niet erg, want als u ze gemakkelijk zou kunnen verwijderen, zijn ze niet meer veilig. 

Gelukkig vond ik een handige truc om ze gemakkelijk te bevestigen, bekijk deze video:

Als je nog twijfelt over het gebruik van deze ogen, omdat je bijvoorbeeld hele kleine ogen hebt die gemakkelijk door haakwerk getrokken kunnen worden, naai dan ogen op uw Amigurumi met zwart garen. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe u dit zou kunnen doen.

Borduurnaald:

Om alle delen aan elkaar te naaien gebruik je een Borduurnaald nr 16. U kunt deze maat voor vele soorten garen gebruiken.

Markeerders:

Om mijn steken te markeren gebruik ik een stukje restjes garen, het is goedkoop, breekt niet en milieuvriendelijk.

Schaar of garensnijder:

Ik gebruik graag kleine scharen, omdat ze niet veel wegen en ik ze overal mee naartoe kan nemen. Gebruik uw garen schaar alleen voor garen, niet voor andere materialen, dat zal ze bot maken. Garensnijder zijn geweldig om bij de hand te hebben, vooral als je kleine kinderen hebt rondrennen of als je je haakprojecten mee wilt nemen in het vliegtuig. 

Dragon Amigurumi crochet pattern
Koji de Draak, patroon is verkrijgbaar op etsy

Knuffelvulling:

Ik gebruik meestal Panda vullinghet is echt geweldig om je Amigurumi mee op te vullen. Het geeft een mooie vorm, zonder oneffenheden aan het oppervlak van de gevulde Amigurumi. U kunt ook andere vulling gebruiken, zoals oude kussenvulling, restjes garen etc. Maar panda vulling geeft een mooiere vorm aan een knuffel.

Gereedschap voor het vullen:
Het grootste deel van je speelgoed zal waarschijnlijk met de hand gevuld zijn. Als je je knuffel gevuld hebt, maar een deel wilt herschikken, hoef je niet alles eruit te trekken. Je kunt daar een eetstokje voor gebruiken. Ik vind eetstokjes erg handig gereedschap bij het maken van knuffels. Je kunt ze ook gebruiken om vulling in heel kleine gehaakte delen te stoppen.
I recommend a chopstick, but the back of a paintbrush will also work. Make sure it is not too thin, you don’t want it to penetrate your toy.

Wil je graag Amigurumi leren haken, lees dan mijn basis haaktechnieken handleiding daar leer je hoe je Amigurumi knuffels zelf kunt haken. Ik heb ook veel video's op youtube voor beginnende haaksters, veel Amigurumi handleidingen. Deze amigurumi video's zijn een geweldige manier om te leren hoe je knuffels kunt haken.

Op deze website staan affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer de producten aanschaft via deze link.
Dit kost jou niks extra, maar je helpt mij en deze blog er enorm mee.