amigurumi crochet materials

Haak materialen

Haakmaterialen die je nodig hebt voor Amigurumi.

Garen:

Het eerste materiaal dat je nodig hebt is garen. Mijn favoriete twee favoriete garens om Amigurumi te maken zijn sportweight katoengaren, dat je meestal haakt met een 2,5 mm haaknaald en Chenille Super Bulky garen.

Katoen garen:

Ik gebruik vaak SMC Catania garen, dit garen heeft een OEKO-TEX® keurmerk, wat betekent dat het geen schadelijke stoffen bevat en op een mens- en milieuvriendelijke manier is geproduceerd

Sommige mensen zeggen dat katoen moelijker is voor beginners, omdat het een beetje stijf is. 
Maar ik heb er zelf mee leren haken en ik heb mijn zoon van 11 en mijn man er ook mee leren haken en ze deden het prima.

Verschillende goede kwaliteit katoen garen:
SMC Catania garen
– Yarn and Colors Must Have

Chenille Super Bulky garen:

Dit garen maakt je Amigurumi veel groter en geeft het een zeer zachte uitstraling.
Ik gebruik graag een haaknaald 5.0 mm bij dit garen. Als je heel strak haakt, raad ik een grotere haaknaald aan.

Chenille garen wat ik gebruik:
– Lammy yarns Chenille 6
– Katia Bambi
– Hobbii Baby Snuggle

Tip Blanket garen:

Veel crocheters gebruiken graag blanket garen. Hoewel dit ook wel een Super Bulky garen wordt genoemd, raad ik voor dit garen een haaknaald 8.0 aan. De structuur van Blanket-garen is heel anders dan Chenille-garen.

U kunt mijn Amigurumi maken van elk garen dat u wilt, dikker garen maakt uw Amigurumi groter. Hieronder ziet u een voorbeeld van hetzelfde patroon gemaakt in ander garen. Het is meestal een goed idee om de kleinste haaknaald te gebruiken die op het garen label staat.

Schattige walvis haakpatroon beschikbaar op etsy

Haaknaalden:

Haaknaald voor middelgrote/kleine handen:

Mijn favoriete merk van haaknaalden zijn de Clover Amour haaknaaldenIk gebruik deze al jaren en heb nooit pijn in mijn handen. Ik heb duurdere en goedkopere geprobeerd, maar deze blijven mijn favoriete!

Zelf na jaren gebruik gaan de clover amour haaknaalden niet stuk. Ze zijn erg fijn om vast te houden. Maar dit kan natuurlijk persoonlijk zijn. 

Haaknaalden voor grote handen:

Furls crochet haaknaalden: Ik heb ergens gelezen dat voor grote handen de haaknaalden van Furls crochet erg fijn zijn. Voor mijn kleine handen vond ik ze echt te groot.  

Veiligheidsogen bevestigen

Deze ogen worden veel gebruikt bij het maken van Amigurumi. Ze zijn veilig, zolang ze maar goed bevestigd zijn. De achterkant kan soms lastig zijn om te bevestigen, maar dat is niet erg, want als u ze gemakkelijk zou kunnen verwijderen, zijn ze niet meer veilig. 

Fortunately I found a handy trick to put on safety eyes them easily, watch this video:

Als je nog twijfelt over het gebruik van deze ogen, omdat je bijvoorbeeld hele kleine ogen hebt die gemakkelijk door haakwerk getrokken kunnen worden, naai dan ogen op uw Amigurumi met zwart garen. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe u dit zou kunnen doen.

sewing on eyes amigurumi


Overige Materialen:

Borduurnaald:

Om alle delen aan elkaar te naaien gebruik je een Borduurnaald nr 16. U kunt deze maat voor vele soorten garen gebruiken.

Markeerders:

Om mijn steken te markeren gebruik ik een stukje restjes garen, het is goedkoop, breekt niet en milieuvriendelijk.

Schaar of garensnijder:

Ik gebruik graag kleine scharen, omdat ze niet veel wegen en ik ze overal mee naartoe kan nemen. Gebruik uw garen schaar alleen voor garen, niet voor andere materialen, dat zal ze bot maken. Garensnijder zijn geweldig om bij de hand te hebben, vooral als je kleine kinderen hebt rondrennen of als je je haakprojecten mee wilt nemen in het vliegtuig. 

Dragon crochet pattern
Koji de Draak, patroon is verkrijgbaar op etsy

Knuffelvulling:

Ik gebruik meestal synthetische poly-vulling, het is echt geweldig om je Amigurumi mee te vullen. Het geeft een geweldige vorm, zonder bobbels op het oppervlak van je gehaakte knuffel. Je kunt andere vulling gebruiken zoals oude kussenvulling, garenresten enz. Maar Fiberfill geeft een mooiere vorm aan je Amigurumi-speelgoed.

Gereedschap voor het vullen:
Het grootste deel van je speeltje wordt waarschijnlijk met de hand gevuld. Als je je knuffel hebt gevuld, maar besluit dat je een deel een beetje wilt herschikken, hoef je niet alles eruit te halen.

Daar kun je een eetstokje voor gebruiken. Eetstokjes vind ik erg handig bij het maken van knuffels. Je kunt ze ook gebruiken om vulling in hele kleine gehaakte delen te doen.

Ik raad een eetstokje aan, maar de achterkant van een penseel werkt ook. Zorg ervoor dat het niet te dun is, je wilt niet dat het door je amigurumi knuffel dringt.

Learn how to make Amigurumi:

Wil je graag Amigurumi leren haken, lees dan mijn basis haaktechnieken handleiding daar leer je hoe je Amigurumi knuffels zelf kunt haken. Ik heb ook veel video's op youtube voor beginnende haaksters, veel Amigurumi handleidingen. Deze amigurumi video's zijn een geweldige manier om te leren hoe je knuffels kunt haken.

Op deze website staan affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer de producten aanschaft via deze link.
Dit kost jou niks extra, maar je helpt mij en deze blog er enorm mee.